BEKKEN/HEUP INSTABILITEIT

De heup is het gewricht tussen het bekken en het bovenbeen. Heupklachten worden vaak door de patiënt aangegeven aan de zijkant van het bekken. Hier zit echter niet de heup. Deze zit in de lies. Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door rug-, bekken- of knieklachten zijn ontstaan. Om de klacht te verhelpen is het daarom belangrijk te weten wat de bron van de pijn is.

• Traumatische bekkeninstabiliteit
• Artrose
• Impingement en/of labrumscheur
• Corpus liberum letsel
• Slijmbeursontsteking
• of Zwangerschap

BEKKENPIJN BIJ ZWANGERSCHAP

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het vrouwen lichaam. Om de geboorte van de baby soepel te laten verlopen, worden de banden door hormonale invloeden flexibeler. Dit heeft invloed op het stabilisatie mechanisme van de lage rug en de bekkengordel. Spieren in de onderrug moeten hiervoor compenseren. Als dit systeem niet goed functioneert, kan dit leiden tot bekken disfunctie. Als het bekkengewricht te mobiel wordt spreken we van bekken instabiliteit, als het te star wordt dan spreken we van bekkenblokkade. Hier kunnen wij tijdens de zwangerschap verlichting bieden. Wij gebruiken hiervoor zogenoemde zachte technieken. De problemen worden vaak veroorzaakt door bekkendisfunctie. Er zijn een heel scala van klachten die hierbij horen zoals pijn of stijfheid in de lage rug, liezen, schaambeen, pijnlijke billen. Deze klachten gaan soms gepaard met uitstralingen in het been (zwangerschap ischias).

De behandeling
De behandeling is gericht op het opheffen van de bewegingsbeperking en daarmee het herstel van de bewegingsfunctie. Hierdoor worden de krachten die op de bekkengordel werken efficiënter verdeeld. Om dit te bewerkstelligen hebben wij een breed scala aan verschillende technieken in onze praktijk. Wij hebben een voorkeur voor “zachte technieken” zodat wij tot net voor de bevalling patiënten kunnen behandelen. Over het algemeen zien we dat door normale bekken functie vrouwen minder last hebben van rug weeën en dat de bevalling soepeler verloopt.