ELASTISCHE KOUSEN

Veel mensen lijden aan opgezette, dikke en vermoeide benen of armen als gevolg van spataderen, trombose, een zwangerschap of hart- en vaatproblemen.
Ook na een operatie, bestraling, infectie of ongeval kunnen deze klachten optreden. Dit leidt in veel gevallen tot veneus of lymfatisch oedeem: een abnormale ophoping van vocht in de ledematen. De fysiotherapeut kan de klachten behandelen met therapeutisch elastische kousen.

Therapeutisch elastische kousen worden ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd, omdat ze een uitwendige druk uitoefenen op (delen van) het been of de arm. Vaak wordt dit compressietherapie genoemd. Door het uitoefenen van gecontroleerde druk wordt het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten gestimuleerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.

Therapeutische elastische kousen worden bij medische indicaties voorgeschreven door een arts of specialist. Er zijn verschillende indicaties waarbij een TEK wordt ingezet, hierbij kunt u denken aan:

  • Lymfoedeem
  • Spataders
  • Trombose
  • Beschadiging van het bloedvatenstelsel
  • Lipoedeem
  • Bacteriële infecties
  • Zwelling, ontstaan na trauma of operatie

Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat men deze kousen draagt tijdens het werk. Met name wanneer de werkzaamheden bestaan uit lang achtereen zitten en/of staan. Ook tijdens sportinspanning zien we steeds vaker dat deze kousen worden gedragen, puur ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen in de spieren.

Heeft u last van rusteloze en vermoeide benen? Ook dan kan een TEK uitkomst bieden. Vraagt u zich af of ook u gebaat bent bij het dragen van een steunkous? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Aanmeten

Voor het aanmeten of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen. Het aanmeten zal uit twee consulten bestaan. Het eerste consult zal uitgebreid zijn en zal bestaan uit een therapeutisch onderzoek, omvangsmaten opmeten van uw arm en/of been, keuze type therapeutisch elastische kous en thuisverzorgingsadvies.

Bij uw tweede bezoek komt u de therapeutische elastische kousen ophalen. Tijdens deze afspraak oefent u de juiste manier van aan- en uittrekken van de kous en  onze therapeut kan u helpen met het kiezen van een hulpmiddel hiervoor. Er bestaan verschillende hulpmiddelen om het aan- en uittrekken van de kous gemakkelijker te maken. Ook deze aan- en uittrekhulpmiddelen kunnen wij leveren. Ook bespreken we tijdens het consult de wasvoorschriften en het onderhoud van de kousen .

Levertijd

Confectiekousen kunnen normaal gesproken binnen 5 werkdagen geleverd worden. Maatwerk kousen kunnen binnen 10 werkdagen geleverd worden.

Wasvoorschriften

De kousen moeten minimaal één keer per week op de hand gewassen worden in lauw water. De kousen moet goed uitgespoeld worden, niet wringen maar in een handdoek rollen en daarna aan de lucht drogen. U mag de kousen niet op de verwarming hangen en niet in de droogtrommel drogen. De kousen kunnen ook in de wasmachine op 30 graden worden gewassen. De kousen slijten niet door het wassen. Ze behouden juist een betere pasvorm.

Verder kunt u beter geen bodylotion of crème gebruiken voor u de kous aantrekt. De vezels in de kousen kunnen aangetast worden door zalven en crèmes. Het is voor de levensduur en effectiviteit van uw kous beter als u uw benen in de avond verzorgt.