PIJN OF KRAMP IN JE KUIT

Pijn in de kuit of kramp in de kuit komt regelmatig voor bij sporters. De klachten aan de kuit kunnen uiteenlopen van stijfheid van de kuit tot pijnscheuten (kramp) met mogelijk een flinke spierscheuring. Het zijn vaak wandelaars en hardlopers die kampen met pijnlijke kuiten

 

PIJN of KRAMP IN JE KUIT
Wanneer u pijn in uw kuit ervaart, kan dit verschillende oorzaken hebben. U kunt bijvoorbeeld pijn in uw kuit hebben bij rust, bij het lopen of juist tijdens uw slaap. Het is dan zaak de oorzaken zo snel mogelijk aan te pakken, om niet in uw bewegingsvrijheid beperkt te worden. Zweepslag is een term die de meeste mensen wel kennen. Een zweepslag ontstaat meestal plotseling tijdens het hardlopen of voetballen of bij een sport als squash of badminton. Het voelt alsof iemand tegen uw kuit aan schopt of met een zweep tegen uw kuit aan slaat. Een zweepslag is een scheur in uw kuitspier, en u voelt daarbij direct heel veel pijn. Er ontstaat een zwelling en soms een blauwe plek op uw kuit en staan of doorlopen is niet meer mogelijk.

Een ander probleem aan de kuit dat we regelmatig tegen komen is kramp in de kuit. Bij wandelaars die de hele dag gelopen hebben of sporters die een avond fanatiek gesport hebben wil daarna in de nacht wel eens kramp in de kuit ontstaan. Uw spieren trekken dan tegelijk samen wat heel veel pijn geeft. Door de kramp heen slapen gebeurd zelden, de meeste mensen schieten rechtop van de pijn. Uw kuit voelt dan de ochtend er op stijf aan en vaak kunt u er de hele dag moeilijk op staan en/of lopen is lastig.

OORZAAK KRAMP IN DE KUIT EN ZWEEPSLAG?
Een hardloper die gelijk sprintjes gaat trekken zonder eerst goed te hebben ingelopen vergroot de kans op een zweepslag. Een kwartier of langer warmlopen en een juiste loopscholing voorafgaand aan een training is aan te raden. Ook voetballers die vanaf de reservebank het veld in sprinten en direct een duel aan gaan komen regelmatig met pijnlijke kuiten of erger bij de fysiotherapeut terecht.

Pijn in de kuit of regelmatig kramp in de kuit kan ook veroorzaakt worden door een verkorting van uw kuitspieren.

DIAGNOSE PIJN IN DE KUIT
Onze fysiotherapeuten kijken niet alleen naar de kuit zelf. We willen graag van u horen of de klacht zich regelmatig voordoet en hoe uw trainings patroon er uit ziet. En waar sport u? Is dat altijd op dezelfde ondergrond of is dat wisselend?  En hoe zit het met uw schoenen?

De ernst van een zweepslag is vaak direct na het acute moment van scheuren van de spier nog niet te bepalen, maar binnen 2 à 3 dagen kunnen onze fysiotherapeuten al een goede inschatting geven en samen met u een passend behandelplan opstellen.

BEHANDELING
Ondanks dat u goed voor uzelf zorgt en altijd een juiste warming-up en rek- en strekoefeningen doet kan een zweepslag zich voordoen. Pijnlijke kuiten en kramp in kuit komt gewoon best vaak voor. En hoewel pijn in de kuit vervelend is, is het in de meeste gevallen geen ernstige aandoening en kunnen onze fysiotherapeuten u goed helpen. Van een zweepslag kunt redelijk snel weer herstellen.

Mogelijkheden die FYSIOTHERAPIE KONINGS daarvoor heeft zijn: dry needling, algemene – of sportfysiotherapie, medical taping, echografie, oefentherapie en massage.

ZWEEPSLAG, KRAMP EN ACHILLESPIJN UITGELEGD…

ZWEEPSLAG
Bij een zweepslag kan het gaan om een kleine verrekking of een kleine of totale scheur van een spier. Een zweepslag voelt als een plotselinge scherpe pijnscheut die u ineens, als bij een zweepslag, ervaart. Een zweepslag in de kuit komt vaak voor en ontstaat veelal tijdens het sporten. Een belangrijke oorzaak is onvoldoende warming-up. De pijn is zo hevig dat het vaak onmogelijk is om daarna nog door te sporten of op het been te staan. Verder kunnen er symptomen als een zwelling of blauwe plek zichtbaar zijn. Oefeningen moeten zorgvuldig opgebouwd worden om uiteindelijk het onderbeen weer pijnvrij te kunnen belasten. Dat kunnen krachtoefeningen zijn, coördinatie- en rekoefeningen, maar ook manuele therapie, dry needling en medical taping.

KRAMP
Kramp in de kuit voelt als een plotselinge pijn, waarbij het moeilijk is om de spier te ontspannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld na fysieke inspanning of tijdens het slapen. We zien dan ook veel sporters en hardlopers met kuitklachten. Een fysiotherapeut kan u helpen de mogelijke triggerpoints te verhelpen met behulp van dry needling. Kramp in de kuit heeft als oorzaak namelijk vaak triggerpoints: lokale spierknopen of pijnlijke verhardingen waar afvalstoffen zich ophopen. Deze zijn vaak het gevolg van activiteiten waarbij de kuitspier overmatig opgerekt wordt, zoals langdurig op hakken lopen of autorijden. Ook diepe massagetechnieken kunnen helpen de klachten te verminderen.

ACHILLESPEESPIJN
Achillespees pijn komt vaak voor bij sporters, vooral hardlopers. Wanneer een ontstoken achillespees onvoldoende herstelt, kan dit leiden tot een scheurtje of gescheurde achillespees. Dat kan komen doordat u eenmalig teveel van uw achillespees gevraagd hebt of langdurig. Bij een ontstoken achillespees horen symptomen als gevoeligheid, zwelling, roodheid, warmte, stijfheid en moeite met lopen. Tijdens het bewegen kunt u een zacht kraken horen. Wanneer de achillespees gescheurd is, voelt u een onmiddellijke pijn. Ook hoort u vaak een ‘plop’ op het moment dat de achillespees scheurt. Ook een te korte achillespees kan pijn veroorzaken. Achillespees oefeningen zijn onmisbaar om de pijn te behandelen en te voorkomen dat een ontstoken of geïrriteerde achillespees tot een scheurtje leidt. Daarnaast kijken we of uw schoeisel goed is en of er sprake is van een standafwijking van uw onderbenen of voeten of een beenlengteverschil.

CONTACTPAGINA

Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: