UW HOUDING VERBETEREN

Uw lichaamshouding is voor u normaal. Veel mensen met een slechte lichaamshouding hebben dit niet eens van zichzelf door. Alles begint daarom met bewustwording. Ervaart u pijn of andere klachten en is hiervoor geen duidelijke oorzaak, vraag uzelf dan af of uw klachten misschien door een verkeerde lichaamshouding veroorzaakt kunnen worden.

 

‘Houding’ gaat niet alleen over staan of zitten. U kunt net zo goed een foutieve houding hebben bij liggen, lopen of tillen. Wanneer we het hier over ‘houding’ of ‘lichaamshouding’ hebben, dan bedoelen we dus de houding van ons lichaam gedurende al deze activiteiten. We lopen allemaal wel eens met een bolle rug of zitten onderuitgezakt in onze bureaustoel. Soms moet dat ook kunnen! Wanneer deze slechte houding ‘normaal’ wordt, kunnen er echter vervelende klachten als pijn en stijfheid ontstaan.

 

WAT IS EEN GOEDE LICHAAMSHOUDING?
Het lijkt zo makkelijk en logisch, maar veel mensen hebben er moeite mee: een goede houding aannemen. Wanneer u een goede lichaamshouding heeft, dan is het mogelijk om een rechte lijn van oor, naar schouder, naar heup te trekken. Deze regel voor een goede lichaamshouding is toe te passen bij alle activiteiten: staan, zitten, liggen, lopen en tillen.

WAT IS EEN SLECHTE LICHAAMSHOUDING?
Wanneer u een slechte lichaamshouding heeft, zoals veel mensen, dan is er geen rechte lijn te trekken. Uw nek en hoofd zijn bijvoorbeeld vooruitgestoken. Uw schouder staan bol: uw schouderbladen zijn gebogen en wijzen naar achteren, terwijl uw schouders hangen en naar voren wijzen. Dan is ook vaak uw buik naar voren gekeerd.

DE GEVOLGEN VAN EEN SLECHTE HOUDING
Een slechte lichaamshouding veroorzaakt ten eerste pijn op vele plekken in het lichaam: rug, nek, schouders, bekken… Ook kunt u een stijf gevoel krijgen in de ledematen. Uiteindelijk zal een slechte houding leiden tot spanningshoofdpijn, omdat u steeds spanning plaatst op lichaamsdelen wanneer u ze in een foutieve positie houdt. Daarnaast ontstaan er problemen bij processen in het lichaam door een foutieve houding. Een ingezakte lichaamshouding zorgt er namelijk voor dat organen en processen niet meer alle ruimte krijgen die ze nodig hebben. Denk maar aan de spijsvertering door uw verdrukte darmen en de ademhaling door uw verdrukte longen.

CORRIGEER UZELF!
Wanneer u van uzelf weet dat u een slechte lichaamshouding hebt, kunt u proberen om uzelf te corrigeren. Dat is niet eenvoudig, want iets dat er in de loop van vele jaren in is geslopen, laat zich niet in een paar dagen omdraaien. Probeer bewust stil te staan bij wat u doet en hoe u dit doet. Zo zult u na verloop van tijd beter gaan herkennen wanneer u een slechte houding aanneemt. Door uzelf te blijven corrigeren, kunt u een betere houding aanleren of in elk geval het aantal momenten dat u een verkeerde houding aanneemt beperken.

WAT DOET UW FYSIOTHERAPEUR AAN EEN SLECHTE LICHAAMSHOUDING?
Als fysiotherapeuten helpen we u uw lichaamshouding blijvend te verbeteren. We doen dit onder andere met advies, oefeningen en/of een massage.

ADVIES EN TIPS
Als makkelijke en snelle hulp bij een foutieve lichaamshouding kunnen we u advies en tips geven. We baseren ons advies op úw situatie: uw huidige foutieve houding, uw thuissituatie voor oefeningen en uw werksituatie voor een betere zit- of staanplek

OEFENINGEN MET STAPPENPLAN
Een slechte lichaamshouding is de oorzaak van veel problemen. Als praktijk voor fysiotherapie ervaren wij dit dagelijks. Een slechte lichaamshouding is hardnekkig. Het is vaak het resultaat van een jarenlang proces zonder dat u dit in de gaten heeft gehad. En slechte lichaamshouding wordt dus zeker niet altijd veroorzaakt door een achterliggend probleem. Meestal is er sprake van een onbewuste gewoonte. Gelukkig kunnen gewoonten met oefening en wilskracht vaak ook worden afgeleerd. Hoe verbeter ik mijn lichaamshouding? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Een intensievere, maar ook meer effectieve hulp zijn oefeningen. Gebaseerd op uw situatie maken we een stappenplan met oefeningen die uw lichaamshouding verbeteren en de klachten doen verminderen. We doen de oefeningen in de praktijk of geven ze u mee voor thuis.

CONTACTPAGINA

Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: