VAKANTIE?!

Ga je deze zomer op vakantie? Dan is de kans dat vaste routine onderbreekt groot. Wij geven je tips om tóch in beweging te blijven!

 

TIJDENS HET INPAKKEN
Inpakken, zorg ervoor dat je blijft letten op je houding. Til niet met je rug, maar zak door je knieën. Het zou namelijk jammer zijn als je net voor de geboekte vakantie door je rug gaat!

ONDERWEG
Heb je een lange reis voor de boeg in het vliegtuig of in de auto? Dan is deze tip perfect voor je!

Beweeg onderweg om het uur. Schakel om het uur een pauze in en neem de tijd om even te rekken en strekken. Raak bijvoorbeeld met je handen eerst je hoofd aan, dan je schouders en vervolgens je knieën en schouders. Als je voldoende ruimte heeft, kun je ook een stukje rennen. In het vliegtuig is dit natuurlijk lastig! Probeer hier je nek te strekken door je hoofd eerst op de rechterschouder te leggen en daarna op de linker. Of loop wat vaker naar de wc dan gebruikelijk.

OP DE BESTEMMING
Bent je aangekomen op je bestemming? Heerlijk! Dan kan je nu van je vakantie genieten. Maar bij het genieten hoort ook bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat je een gezonde levensstijl blijft behouden in de vakantie en door het bewegen hou je je spieren soepel. Deze tip is voornamelijk: ‘’Zoek het water op.’’ Water houd je in beweging. Drie manieren om fit te blijven op en in het water:

  • Rivier of meer
    Kanoën is de beste manier om de natuur nog beter te kunnen ontdekken en om rustig om je heen te kijken. Bovendien is het een perfecte manier om je armspieren in beweging te houden.
  • Zee:
    Zoek de zee op om lekker te zwemmen of te dobberen. In zee blijf je in beweging door de golven en het water wat u meesleept als je niet zwemt.
  • Zwembad:
    Baantjes trekken. Een zwembad dicht in de buurt? Dit is de ideale gelegenheid om elke dag voldoende lichaamsbeweging te krijgen! Maak een afspraak met jezelf om elke dag een half uurtje baantjes te trekken. Zo krijg je genoeg beweging en dit houdt je spieren sterk.

ACTIEF BLIJVEN OP EEN DOORSNEE VAKANTIEDAG
En ben je niet zo’n ‘waterrat’… ga je liever de natuur in? Dan is wandelen een hele geschikte bezigheid voor je. Ben je niet zo van wandelen? Ga dan winkelen of een stad in de buurt verkennen. Door te lopen blijf je actief en het is ook nog eens een goeie manier om alles rustig te bekijken. Je geeft zelf uw eigen tempo aan!

VERMIJD LANGDURIG STILZITTEN EN STILLIGGEN
Het is een denkfout dat je uitrust van de hele dag liggen op een ligbedje. Je hebt echt spieractiviteit nodig om jouw batterij op te laden. Daarom hebben sportieve mensen meer energie dan mensen die de hele dag op de bank liggen.

We weten dat lang stil zitten, zoals in het vliegtuig, slecht voor ons is. Daarom krijg je bij lange vluchten filmpjes met oefeningen. Zo is lang stilzitten en liggen op een bedje ook slecht voor ons.

ZUINIG MET ALCOHOL EN FRISDRANK
We drinken meer alcohol en calorierijke dranken tijdens de vakantie. Deze veroorzaken suikerpieken die ook weer pieken geven in je bloedglucosewaarden (verhoogde bloedsuikers).  Deze pieken geven meer hongergevoel, schade aan de bloedvaten en organen en meer vermoeidheidsgevoel.

Alcohol in elke vorm en hoeveelheid is gif voor je lijf. Je lever is drukker om je lijf te ontgiften van de alcohol en krijgt minder gelegenheid om je bloed van andere stoffen te ontgiften, energie aan te maken en lichaamseigen eiwitten aan te maken voor herstel van je lijf.

Tip:
Drink veel water, liefst met citroensap, of groene thee voor de ontgifting en meer energie.

LACH, GENIET EN MAAK JE NIET ONNODIG DRUK
Als Nederlanders kunnen we ons druk maken om niks. Om het weer, om de buren die geluid maken of het plekje bij het zwembad. Neem je voor om lekker te ontspannen en je niet te storen aan de dingen om je heen. Je boos maken, kost energie en geeft stresshormonen, terwijl lachen positieve hormonen en energie oplevert.

Laat je dus niet gek maken en lach vaker deze vakantie zo kom je straks terug met meer energie!

Het team van Fysiotherapie Konings wenst je een fijne vakantie!

CONTACTPAGINA

Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: