WANDELEN MET ARTROSE

Wandelen heeft ontzettend veel voordelen voor jouw lichaam. Door te wandelen verbrand je calorieën en verbeter je je evenwicht en hartgezondheid. Daarnaast worden je botten en spieren versterkt. Wandelen zorgt ook nog voor een vermindering van pijn door stijfheid en gewrichtsontstekingen.

Heb je last van chronische pijn door artrose? Dat heeft vaak invloed op jouw humeur en slaapkwaliteit en door te wandelen kun je daar een positieve invloed op uitoefenen.

Wat doet wandelen met de gewrichten

Wandelen is een niet-belastende lichaamsbeweging. Het heeft geen grote invloed op uw gewrichten zoals de heupen, knieën en voeten. Wandelen zorgt ook voor:

Gezond kraakbeen
Het wandelen zorgt voor het voeden van het kraakbeen. Hierdoor kan je je gewrichten soepeler bewegen. Het geeft meer controle over de beweging die je met deze gewrichten moet maken.

Beweging zorgt voor sterkere spieren
Door te wandelen maakt je je beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als je aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaar je minder pijn.

Het beheren van je gewicht
Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten. Door te wandelen verbrand je calorieën en kan je kilo’s afvallen. Hiermee verbetert je niet alleen jouw algehele gezondheid, maar ontlast je daarmee dus ook je gewrichten.

 

 

ONDERZOEK NAAR WANDELEN MET ARTROSE

Onderzoekers van de amerikaanse Northwestern University hebben vier jaar lang meer dan 1500 ‘oudere’ volwassenen gevolgd die artrose hebben in de knie, heup, enkel of voet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouderen die één uur per week stevig doorwandelen (dat is dus minder dan 10 minuten per dag) hun vermogen konden behouden bij het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse taken. Denk hierbij aan jezelf aankleden tot boodschappen doen en van douchen tot tijdig de straat oversteken voordat het stoplicht op rood springt.

IS HET BETER OM BINNEN OF BUITEN TE WANDELEN MET ARTROSE?

Door buiten te wandelen kan je genieten van de frisse lucht en worden de spieren meer betrokken. De bloedtoevoer naar de spieren, gewrichten en andere weefsels neemt toe in de buitenlucht. Daarnaast is buiten wandelen een stuk socialer dan binnen wandelen. Sociale interactie heeft weer een positieve invloed op het langer lopen en vervolgens de vermindering van de pijn.

Hoewel er veel voordelen zitten aan buiten wandelen kan het ook nadelen hebben. Zo kan je op oneffen voetpaden terechtkomen of er kunnen grote temperatuurveranderingen zijn, die invloed hebben op de gewrichtsklachten. In dat geval is het beter binnen te wandelen.

3 TIPS OM JE OP WEG TE HELPEN MET WANDELEN

Om je alvast op weg te helpen hebben wij -bij Fysiotherapie Konings- 3 handige tips voordat je begint met wandelen:

TIP 1: ZORG VOOR DE JUISTE WANDELSCHOENEN

Comfortabele, ondersteunende en niet te strakke schoenen zijn ideale wandelschoenen. Het is belangrijk om naar de juiste steun voor de voetboog te kijken. Gebruik tijdens het wandelen je hele voet. Hiermee zorg je voor een betere bloeddoorstroming en soepelere spieren.

TIP 2: BOUW HET TEMPO VOORZICHTIG OP

Loop niet te hard van stapel als je net begint met wandelen. Probeer eerst vijf minuten per dag te wandelen. Per week kijk je of je jouw wandeling kunt verlengen met 5 minuten. Of probeer je tempo een beetje te verhogen. Het is belangrijk om de gewrichten goed op te warmen en voorzichtig te bewegen. Concentreer je er op om tijdens het wandelen bij elke stap een zachte landing te maken.

TIP 3: DOET HET PIJN? GA DAN WAT ANDERS DOEN

Merk je  dat u veel last krijgt van je gewrichten tijdens het wandelen? Probeer dan eerst even pauze te nemen. Ga eerst een paar minuten op een bankje zitten om op adem te komen voordat je weer gaat lopen. Ervaart u een scherpe pijn? Dan is het tijd om te stoppen en het een andere keer op te pakken. Voorkom dat de pijn van kwaad naar erger gaat.

HEB JE LAST VAN ARTROSE EN ZOEK JE BEGELEIDING BIJ HET WANDELEN OF HET BEHANDELEN VAN JE KLACHTEN?

Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar FYSIOTHERAPIE KONINGS. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Fysiotherapie Konings helpt!

 

CONTACTPAGINA

Fysiotherapie KONINGS is aangesloten bij: